Най-старите породи кучета

Аляски маламут

Името му идва от названието на ескимоското племе маламути, обитаващо залива Коцебу на Чукотско море, което първо е започнало отглеждането на тази порода. Аляският маламут има силно телосложение и здрава мускулатура, и макар да не е сред най-бързите впрегатни кучета, той е издръжлив и е в състояние да тегли много тежки товари. Това масивно куче обикновено е с тегло 30-40 кг, оптимална височина 63,5 см при мъжките и 58 см при женските, има голяма глава, бадемовидни очи, средноголеми уши с триъгълна форма, гъста и остра козина преливаща от светлосиво към черно.

Сибирско хъски

Сибирското хъски е порода куче, която произлиза от източната част на Сибир. Сибирските хъскита са първоначално селектирани от чукчите в североизточна Азия, по-късно внесени от търговци в Аляска, САЩ и Канада.  Toвa ĸyчe e cъздaдeнo зa apĸтичecĸи ĸлимaт. Koзинaтa мy e гъcтa и c мeĸ пoдĸocъм, тaĸa чe apĸтичecĸият cтyд зa Xъcĸитaтa нe e ниĸaĸъв пpoблeм. Πoзвoлявa им дa издъpжaт нa тeмпepaтypи.

Шиба ину

Представителите на породата продължават да се използват за лов на едър дивеч, за пазачи, за полицейска работа и за успешни изложбени кучета. Акита Ину е обявена за едно от националните съкровища на страната, счита се, че тя е символ на здраве, щастие, успех, приятелство и лоялност. Всичко това изиграва голяма роля за спасяването й от изчезване.

Самоед

Самоедът известен с привързаността към стопаните си и благия си нрав. Ако искаш да си вземеш такова кученце, ще се учудиш и от други интересни и не много разпространени факти около тази порода.

Родени в Централна Африка, произходa на тези кучета е доста оспорван. Факт е, че Бенсенжи са  гъвкави и интуитивни ловджийски кучета.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *