Идеалната награда за кучешки тренировки

За да получим някои забележителни резултати в обучението по кучета, трябва да знаем какво стимулира кучето най-добре и кога е подходящо да се използва този стимул. От самото начало трябва да се отбележи, че интересът на кучетата към конкретен стимул не винаги е толкова висок и предпочитанията им за определена мотивация не са еднакви за всички кучета.  В зависимост от това, което искаме да получим от кучето, трябва да изберем правилната награда.

Първата стъпка е да се създаде зависимост . Ако стимулацията не е много ефективна, вниманието на кучето ще става все по-малко и има вероятност да загуби общия си интерес. Най-използваните видове награди са: храна, мотивационни играчки, похвали и насърчаване.

Всяко куче идва с генетичен багаж и развива стимулиращо и мотивиращо предразположение. За статични упражнения като седене, се препоръчва използването на храна , защото този вид награда предизвиква спокойствие и внимание на кучето. Също така, за повишаване на началната фаза се препоръчва използването на  храна.

Започването и завършването на упражнения, при които скоростта е необходима,  давайте на вашето куче мотивиращи играчки.  При упражненията за гъвкавост най-добратата награда е  мотивиращата играчка, защото скоростта на изпълнение е високо оценена.

Похвалата и насърчаването също са мощен стимул за кучето, но в случая на кучета с наднормено тегло, този вид стимул може да се окаже напълно неефективен.

Кучето във вътрешната му структура се нуждае от физически контакт. Случаите, в които едно куче може да се тренира само чрез похвала и насърчение, са доста редки и упражненията са ограничени.

Упражненията трябва да се провеждат в кратки сесии от само 15-20 минути, а сесиите могат да се повтарят няколко пъти на ден.

При тренировките в  парка се препоръчва използването на колани  за пълен контрол над кучето. Съществува риск стимулът да не бъде достатъчно силен и при отсъствието на контрол  може да се окаже, че факторите за разсейване причиняват безинтереса на кучето. Използването на 5-10 м дълъг прът  е идеално, тъй като предлага свобода на движението на кучетата.

Един коментар към “Идеалната награда за кучешки тренировки”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *