Какво куче ми пасва?

Който реши да има куче за домашни любимци, трябва да включва тялото и душата. В крайна сметка средната продължителност на живота при кучетата е между дванадесет и шестнадесет. Следователно собственикът на кучета дълго време поема отговорност за дадено посвещение на своя господар. Следователно решението трябва да бъде взето след дълго и добре обосновано мислене. Подкрепяме ви в това отношение на следващата страница!

Въпроси за обмисляне

Животните не са мебели, които могат да се съхраняват или заменят, когато вече не ги искате. Специално за кучетата (многократната) смяна на господаря е трудна за обработка. Следователно решението за закупуване на куче трябва да има солидна основа и да бъде окончателно.

По-долу сме съставили най-важните въпроси, които трябва да бъдат зададени преди покупката, както и няколко кратки възможни отговора и последствията от вземането на различни решения:

Hund in der Wohnung

Кучето има ли място в дома ви? В къщата си? Имате ли градина като детска площадка? 
Отговорите на въпроса за условията на живот предоставят решаваща информация за възможността за правилно отглеждане на кучето. Приклекването на голямо куче в малка стая например не е идеално. За съжаление се случва доста често първо да се купува куче и тогава възниква проблемът с пространството. Ако наемате, трябва да се информирате дали имате право да държите кучета в къщата.

Кой се интересува от кучето, когато трябва да ходиш?
Имате ли приятели, роднини или съседи, които могат да оставят вашето куче, ако ви липсва за по-дълги периоди? А когато работите по разширената програма, трябва да мислите, че кучето е вкъщи само и ви чака с часове в час.

Finanziell

Как стоят нещата финансово? Мога ли да си позволя куче? 
Разходите за придобиване обаче не са единствените необходими финансови усилия. След това трябва да обмислите редовни посещения при ветеринарния лекар, разходите за ваксинации, храна, застраховки, специализирани аксесоари, като каишки и купи, всякакви такси за обучение и др.
Повече информация за оригиналното оборудване можете да намерите тук

Halsband und Leine

Имали ли сте някога куче или сте начинаещ в кучешкото развъждане? 
Не всяка порода, не всяко куче е подходящо за начинаещ. Когато кучето и собственикът не могат да „задушат“, ежедневните борби за власт могат да се превърнат в проблем. Разберете защо преди да купите кучето за неговия характер и помислете дали то е съвместимо.

Малко, средно или голямо куче? 
По принцип: необходимостта от пространство, разходи и усилия за разплод зависят от размера на кучето. Колкото по-голямо е кучето, толкова по-големи са усилията. В допълнение, малките кучета имат предимството, че при спешни случаи могат да бъдат пренасяни без проблеми.

Искате ли женска или мъжка?
В много породи кучета мъжките са по-големи и по-тежки от женските. От друга страна, женските преминават през топлината само два пъти годишно. При мъжете ще трябва да се примирите с идеята, че през цялата година те се интересуват от горещи женски. Тази грижа понякога може да бъде изтощителна.

Hundewelpen

Отглеждате ли или по-скоро по-голямо куче? 
Млада или стара? И двата варианта имат предимства и недостатъци. Кученце бързо свиква с вас, тъй като вие сте неговият първи стопанин. С по-голямо куче трябва да сте търпеливи. Те вече имат опит с хората и може би не винаги са положителни. По-голямото куче обаче изисква по-кратко или по-дълго време, за да свикне.

Имате ли деца?
Семейство с деца не е необходимо да решава под каквато и да е форма на порода кучета с тенденция към агресия. Куче, подходящо за деца, не съществува. Много породи кучета – мопове, гончета, TerraNova или лабрадор – са по-подходящи от другите като приятели на детската площадка. Чау-чау е фиксиран например предимно върху един човек, което може да бъде разочароващо за децата.

Какъв характер трябва да има кучето?
Внимателен пазач или приятелско играещо куче? Има кучета, които са спокойни при контакт с непознати, като например лабрадор ретривър. Други кучета се държат доста сдържано и дори са недоверчиви. Съвместими ли сте с куче, което през цял ден обира с пълен нрав? Или искате по-спокоен спътник? Научете за различните характери на породите кучета и помислете за това, което ви подхожда най-добре и вашата собствена среда.

Kauprodukte

Колко време имате за разходки? И колко сте страстни в това отношение? 
Много кучета искат да изминат километри. Необходимостта от придвижване варира в различните породи, съответно от едно куче в друго. Куче от Уест Хайленд Уайт Териер трябва да бяга всеки ден между 1,5 и две мили. Доджът от своя страна се нуждае от около девет мили на ден, а ирландското ловно куче е щастливо, ако може да избяга до четиринадесет мили на ден. Породата чихуахуа има относително ниско изискване за движение. Вашата страст към туризъм и физическа годност трябва да бъдат съобразени с тези на кучето.

Какви усилия за поддръжка искате да инвестирате?
Времето, необходимо за грижи за кучетата, варира значително в различните породи, съответно от едно куче в друго. Екземплярите с къси коси са например по-лесни за грижи от дългокосмести. Те не губят косата и трябва да се водят само на фризьор на редовни интервали.

Erzieungsaufwand

Колко скъпо може да бъде възпитанието на кучето? 
Нито едно куче не идва на света и дава лапата веднага. Те първо трябва да получат правилно образование. Има обаче породи кучета, които могат да бъдат отглеждани по-лесно от другите. Научете за различните видове кучета и се съсредоточете върху вземането на решение и според собственото си търпение да се научите от някой друг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *