Колко години живее едно куче

Колко дълго живее куче

КУЧЕТА

 КОЛКО ГОДИНИ ЖИВЕЕ ЕДНО КУЧЕ. КАКВА Е СРЕДНАТА ВЪЗРАСТ НА КУЧЕ

Да си собственик на хубава козина може да бъде една от големите радости в живота. Кучетата ни дават безусловна любов, общение и повече усмивки, отколкото ще получите от най-добрите си приятели. Има обаче и по-неприятни части, когато се привържете към животно. И един от въпросите, които господарите ми често задават, е: „Колко живее куче?“.

Няма начин да определим точно това. Продължителността на живота на кучето зависи от неговата диета , начин на живот, грижи и обич и породата на самото животно. От значение е и теглото, което е тясно свързано с породата на животното – не можем да сравним бизон с миоритен овчар например.

В тази статия ще разберете какви са факторите, които влияят на продължителността на живота на кучето, колко дълго живее малтийско или пекинско куче. Нека ги вземем една по една.

Колко дълго живее куче

За кучетата с мет, собствениците могат да използват теглото на животното, за да определят колко дълго ще живее. Най-общо казано, по-малките кучета са склонни да живеят по-дълго от големите. Нещо повече, неотдавнашен анализ на досиетата на няколко ветеринарни служби разкри, че животните под 9 килограма живеят средно 11 години. От друга страна, кучетата над 40 килограма са с продължителност на живота само 8 години. Кучетата със среден размер са някъде по средата.

Но фразата „средно“ може да създаде объркване сама по себе си сред собствениците на кучета. Има животни, които могат да живеят по-малко от средното, изчислено въз основа на доклади, тъй като може да има животни, които надвишават този среден и имат по-дълъг живот.

Проучване, проведено през 2013 г., също разкри, че метианците живеят средно 1,2 години по-дълго от чистокръвните кучета и че затлъстяването е тясно свързано с продължителността на живота и влияе негативно на него. Както в случая с хората, между другото.

Колко време живее малтийско куче куче?

колко дълго живее малтийско куче куче
Малтийските женски бишони живеят средно с 1 година по-дълго от мъжете

Кучетата от малтийската порода бишон живеят средно между 12 и 15 години. Повечето от тях живеят до 13,5-годишна възраст, ако нямат сериозни здравословни проблеми или не са замесени в злополуки.

Дори ако това е средната продължителност на живота за малтийските бишони, не е рядкост, че някои екземпляри достигат 16 или дори 17 години.

Освен това женските живеят средно с 1 година по-дълго от мъжете.

Тъй като кучетата живеят на възраст около 12 години, малтийската порода бишон обикновено е над тази средна стойност. Особено, ако имат цялата любов и грижи, от които се нуждаят, храна, подходяща за тяхната възраст и всички ваксини актуални.

Колко дълго живее пекинското куче

кон живее пекинско куче
Хората в Пекин са пълни с енергия и имат много личност, но са по-чувствителни от бишоните

От друга страна, пекинът живее средно между 13 и 15 години и е предразположен към някои малки здравословни проблеми, като например дислокации, дерматити или проблеми с очите. Също така много пекински кучета също могат да страдат от уролитиаза. Ако това е така за вашия домашен любимец, можете да намерите храна за кучета с бъбречни проблеми в The Pet Club .

Също така трябва да имате предвид, че ако имате женски екземпляр и искате пилетата си, животното най-вероятно ще трябва да премине през цезарово сечение, като се роди труден процес в тази порода.

Колко време живее бездомно куче

как живее бездомно куче
Майданите имат най-ниската продължителност на живота поради фактори на околната среда

Поради неблагоприятните условия на околната среда, бездомните кучета живеят средно само 4 години. Те нямат постоянна доставка на храна, склонни са към заболявания и участват в много битки с други кучета, за територията. Тъжното е, че майданите не са част от любовта на мъжа, често са бити и бити. Всички тези фактори драстично намаляват продължителността на живота им.

Кое е най-старото куче в света

Блуни, най-старата в света
Блуди умира на 14 ноември 1939г

Според световните рекорди на Гинес най-старото куче в света беше Блуи, австралийска порода говежди кучета, която живее от 29 години и 5 месеца. Блуди държи световния рекорд от 1939г.

Блуди живял във ферма в Рочерстър, Австралия, и бил осиновен през 1910 г., когато бил само кученце.

Той прекара живота си в охрана на крави и умира на 14 ноември 1939 г.

Така че, за да отговорите на въпроса „Колко живее куче“, трябва да вземете предвид няколко фактора. Но със сигурност можем да кажем, че любовта и грижите, които даваме на домашния любимец, тежат най-много.

Източник на снимки: Pexels, Wikimedia Commons, Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *