ВАКСИНАЦИЯ ПРИ КУЧЕТА. ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ВАКСИНАТА ЗА КУЧЕНЦЕ

Най-добрият приятел на човека се нуждае от имунизация срещу заболявания, които застрашават здравето и живота му и ако решите да споделите дома и живота си с куче, ваше задължение е да се грижите за задължителната схема на ваксинация.Ваксинирането при кучета се извършва на няколко етапа, за широк спектър от заболявания, които могат да се появят през целия живот на кучето и които могат да засегнат хората. Научете всичко за необходимите ваксинации, колко често да ги повтаряте и други процедури, важни за благосъстоянието на вашия кучешки партньор.

Схема на ваксиниране при кучета

Схемата за ваксинация е строго организирана от ветеринарния лекар, който ще вземе предвид възрастта, теглото, историята и здравето на кучето. Ваксинацията трябва да започне при кучета на възраст от 5-6 седмици и да продължи редовно до 4 месеца живот (16 седмици). Ваксинацията от първите седмици е тази, която се бори с инфекциозни заболявания като парвовирус, една от най-честите кучешки болести в Румъния. В края на ваксинационната схема се дава и ваксината срещу бяс. Не забравяйте, че преди да започнете да ваксинирате кученцето, трябва да преминете през лечението на вътрешно и външно обезпаразитяване !

схема на ваксинация за кучета

Ваксина срещу парвовирус

Кучешкият парвовирус е много опасно инфекциозно заболяване за кучета, особено за пилета, които имат нисък имунитет. Парвовирусът атакува вътрешните органи бързо, а атаката, която задейства върху сърцето на кучето, може да причини сърдечни проблеми до края на живота му. Вирусът атакува сърдечния мускул, все още чувствителен към кученцата, така че този вид парвовирус в повечето случаи е фатален. Парвовирусът, засягащ сърцето, се среща по-рядко при кучета на възраст над 8 седмици, тъй като вирусът се предава от майката на пилетата и ако майката е здрава, има по-малък шанс такъв насилствен вариант на вируса да засегне кученце.

Най-често срещаният вид парвовирус е този, който засяга чревния тракт. Кучето може да приеме тази форма на заболяването чрез директен контакт с изпражненията на вече заразено куче или със среда, заразена от други болни кучета. Вирусът може да се предава в различни пространства от лапите, клетките или обувките и други предмети на кучето. На чревно ниво вирусът се разпространява в кръвта и унищожава белите клетки и засяга тъканта и по-нататък достига до септицемия, след като бактериите в червата достигнат кръвта.

Тъй като парвовирусът няма установено лечение с високи шансове за успех, профилактиката е най-доброто лечение. Ваксината срещу парвовирус се прилага в първата сесия за ваксинация и, за да има имунизация по-голям шанс, тя ще бъде повторена 2 пъти на разстояние от 2 седмици. По време на периода на ваксинация кучето трябва да бъде поставено под карантина, за да не влиза в контакт с вируса в паркове, зоомагазини или други места, посещавани от други кучета. Кученцата могат да бъдат заразени с вируса на парвовирус, дори ако вече са им били поставени ваксина, така че е от съществено значение ваксината да се повтори, за да се засили нейният ефект и имунитет.

Многоцелева ваксина

Многоцелевата ваксина е ваксината, дадена 2 седмици след първата доза ваксина за кученце. Тази ваксина идва като допълнителна доза за няколко щама вируси на инфекциозни заболявания като парвовирус, джигодия, инфекциозен хепатит на Рубо и други. Многоцелевата ваксина се нарича още DHPPiL ваксина ( D – смущение , Н – инфекциозен хепатит, P – парвовироза, Pi – кучешки парагрип , L – лептоспироза).

Многоцелевата ваксина помага за създаването на антитела, освобождавайки антигена в системата на кучето. След прилагане на ваксината кучето трябва да почива, без физическо натоварване в продължение на седмица.

Ваксината срещу бяс

Тази ваксина се изисква по закон в Румъния и се прилага на кучета в последната ваксинационна сесия на възраст от 16 седмици. Ваксината срещу бяс се повтаря всяка година без изключение. Гневът е фатален за кучетата, но и за хората. Това заболяване се предава на хората чрез обикновена драскотина или ухапване, причинено от заразено куче. Гневът се проявява чрез агресия, свръхвъзбудимост и води до парализа, последвана от смърт. При хората все още не е известно оцеляло от бяс. Ваксината срещу бяс трябва да се дава на всички кучета, без изключение, независимо колко често те влизат в контакт с диви животни или животни. Обикновено преди всяко приложение на ваксината срещу бяс ще бъде дадена многоцелевата ваксина за най-сигурна имунизация.

Каква е цената на ваксината срещу бяс?

По правило ваксината срещу бяс срещу животни струва между 50 и 100 лея, независимо дали се дава заедно с многоцелевата ваксина или не.

Когато се даде първата ваксина за кученце

Първата ваксина за кученца се прави след вътрешно и външно обезпаразитяване, започвайки на възраст 5-6 седмици. Кученцата получават антитела от майчиното мляко, но си струва да запомните, че могат да се родят с определени заболявания, предавани от майката и трябва да бъдат лекувани навреме. Ветеринарният лекар ще извърши поредица от тестове, за да установи дали пилето вече страда от някакво заболяване и да определи точната схема на ваксинация. Кучетата под нормалното тегло няма да бъдат ваксинирани, докато не достигнат съответното тегло.

ваксинация на кученцето

Как да ваксинирам малки кучета

От 5 до 8 седмична възраст кученцата могат да бъдат ваксинирани по следната схема:

  • 6 – 8 седмици – ваксина срещу парвовирус или срещу парвовирус и жигодия
  • 8 – 10 седмици – повторение на първата ваксина срещу парвовирус и жигодия
  • 10-12 седмици – многоцелевата ваксина, DHPPiL
  • 12 – 14 седмици – бустер за многофункционална ваксина и ваксина против бяс

Вътрешно обезпаразитяване при кучета преди ваксинация

От съществено значение е да се отървете от кученцата, преди да започнете процеса на ваксинация. Първото вътрешно обезпаразитяване може да се извърши на възраст от 4-5 седмици и се повтаря веднъж на 3-4 месеца. Както обезпаразитяването, така и ваксинацията трябва да се извършват по препоръка на ветеринарния лекар и под негово наблюдение.

Каква е цената на ваксините при кучетата?

Ще харчите за ваксиниране на кучето между 60-100 леи за ваксина, в зависимост от цените, наложени от ветеринарния лекар и марката на всяка ваксина.

Колко ваксини се дават на кучета  

Най-важните ваксини са установени според най-често срещаните заболявания в страните и районите, в които живеят кучетата. В Румъния най-сериозните и често срещани заболявания при кучетата са парвовирус и джигодия, така че това са и първите ваксини, които се дават на кучета. Единствената ваксина, изисквана от закона в Румъния, е ваксината против бяс и се прилага ежегодно. Други ваксини, които могат да се дават на кучета, са тези срещу лаймска болест, кашлица, моновалентни / бивалентни или коронавируси. Важно е да запомните, че твърде много ваксини могат да навредят на кучето. Особено в случай на възрастни кучета, можете да направите годишен тест за имунитет, който ще определи дали вашият домашен любимец се нуждае от някоя от ваксините, които се дават ежегодно. Ако четириногият е в добро здраве и достатъчно имунен, ваксинацията не се изисква.

Къде е ваксината, дадена на кучета

Ваксината срещу бяс се прилага отстрани на десния крак, а многоцелевата ваксина се прилага отпред на десния крак. Други несъществени ваксини се дават, както следва: ваксината срещу лаймска болест в левия преден крак, ваксината срещу магарешка кашлица се дава в левия крак.

Здравото куче е това, което е защитено от всички болести, които могат да го засегнат в дългосрочен план и което може да бъде дори фатално. Не разчитайте само на имунната система на вашето куче и се уверете, че той има всички актуални ваксини, за да може да се радва на свобода и дълъг и здравословен живот. Защитете кучето си и му дайте най-доброто!

здраво куче

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *