Дисплазия при кучетата

Разместване на тазобедрената става при кучета: причини и симптоми

Разместване на тазобедрената става при кучета: причини и симптоми

Дисплазията на тазобедрената става при кучета е един от най-често срещаните ортопедични проблеми, особено когато става въпрос за големи породи.

След това ще се съсредоточим върху това какво е това заболяване, какви са признаците, които трябва да представляват алармен сигнал и какви опции съществуват, когато става въпрос за лечение.

Какво е дисплазия на тазобедрената става?

Дисплазия е състояние на тазобедрената става, при което главата на бедрената кост не се прикрепя идеално към кухината си, което причинява анормално развитие на ставата.

Обикновено тазобедрената става има глава на бедрената кост, която прилича на топка, разположена в гнездото на басейна. Той е свързан с лигамент и защитен от капсула със съединителна тъкан. Тази „топка“ се движи без триене, ако ставата не е деформирана, но при поява на тазобедрена дисплазия основата има форма, която не позволява на бедрената глава да се движи без прекъсване и предизвиква триене в ставата.

Причини за дисплазия на тазобедрената става

Развитието на тазобедрената дисплазия се определя както от генетични, така и от фактори на околната среда. Въпреки че може да бъде причинено от бързото увеличаване на теглото, чрез прекомерен хранителен прием, най-високият рисков фактор, остава генетичното наследство.

Полът на кучето не е фактор, който влияе върху появата на болестта, но някои породи имат генетична предразположеност към дисплазия на тазобедрената става в сравнение с други. Най-засегнати са големите и много едри кучета и сред тези предразположени породи споменаваме:,Сен Бернар, Лабрадор, немска овчарка или  Корсо. Рядко се случва дисплазия на тазобедрената става дори при малки породи, но те не показват клинични признаци.

Дисплазията на тазобедрената става често започва, докато кучето е все още младо и напълно неразвито, от физическа гледна точка. Първоначалното състояние обикновено се развива след 4-месечна възраст.

Симптоми на дисплазия на тазобедрената става при кучета

Симптомите на тазобедрената дисплазия зависят от степента на ставна слабост, степента на възпаление на ставите и от това колко е старото състояние. Те могат да включват:

 • Ранното заболяване се сигнализира от загубата на затваряне на ставите
 • В напреднал стадий: знаците показват деградация на ставите
 • Ниска физическа активност
 • Трудност при повдигане отдолу
 • Отказ да тича, да скача или да се изкачва по стълби
 • Деформирано положение на задните крака, като тези са много близо
 • Ставна слабост
 • Загуба на мускулна маса в бедрото
 • Удължаване на мускулите на раменете, поради по-голямото тегло, упражнено върху предните крака

Как да се диагностицира дисплазия на тазобедрената става при кучета

За да постави точна диагноза, ветеринарният лекар трябва да извърши пълен физикален преглед, набор от кръвни изследвания и тест за урина. Тези тестове ще показват възпаление поради ставни заболявания. Също така лекарят ще се нуждае от обстойна история на здравето на кучето, информация за появата на симптоми и евентуални наранявания, които могат да допринесат за тези симптоми.

Рентгенологичното изследване е от решаващо значение за визуализиране на признаците на дисплазия на тазобедрената става и за правилна диагноза.

Може ли да се лекува тазобедрена дисплазия?

Тъй като заболяването най-често се причинява от генетичен дефект, няма продукти, които предотвратяват развитието на тазобедрена дисплазия. Кучетата могат да се лекуват у дома, стига състоянието да не е толкова напреднало, че да се нуждаят от операция. Това решение зависи от кръста, възрастта и тежестта на нараняванията на ставите.

Може да се използва и за физиотерапия, която намалява сковаността на ставите или плуване, което е отлична форма на физическа терапия, ако етапът на заболяването позволява.

Контролът на теглото на кучето също е много важен за възстановяването, тъй като налягането, прилагано върху болезнената става, трябва да бъде сведено до минимум.

Ветеринарният лекар може също да предпише дневен план за лечение с противовъзпалителни и болкови лекарства.

Показано ли е физическо натоварване при кучета с тазобедрена дисплазия?

Заедно с вашия ветеринарен лекар можете да създадете фитнес програма за вашето куче. Ходенето или лесното бягане могат да помогнат за укрепване на мускулите около ставата. Така дори се препоръчват две 20-минутни разходки всеки ден с ниска скорост. Също така, както казах по-горе, плуването е чудесно за укрепване на мускулите, които обграждат ставите.

Като общо правило трябва да се избягват дълги скокове и бягане.

Какво можете да направите, за да облекчите болката при кучета с тазобедрена дисплазия?

 • Можете да нанесете върху бедрата бутилка топла вода, 2 пъти на ден
 • Масажирайте мускулите около ставите, с върха на пръстите, не повече от 10 минути. Ако забележите, че реакцията е отхвърляне на масажа, не продължавайте
 • Избягвайте да ходите във влажно време
 • Внимавайте за етажите!кучетата с тазобедрена дисплазия почти не се движат по хлъзгави подове
 • Осигурете подкрепа, когато трябва да се изкачите по стълби или в колата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *