Кожни заболявания при кучета

КОЖНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КУЧЕТА – ПРИЧИНИ, СИМПТОМИ И ЛЕЧЕНИЕ

Независимо от породите, кучетата могат да развият определени състояния на кожата през целия си живот. При кучета има кожни заболявания, които засягат по-чувствителните кучета, определени породи или са причинени от външни и фактори на околната среда. Кожните заболявания са най-честите причини кучетата да идват на ветеринар и ако не се лекуват рано или бъдат игнорирани, те могат да се превърнат в по-сериозни състояния, които изискват силно лечение. Куче, което се чеше, къса косата си или хапе кожата си, може да бъде куче с кожно заболяване, когато е необходимо да се обърне внимание и да се посети ветеринарния лекар.

Кои са най-честите кожни заболявания при кучетата

Най-честите кожни заболявания при кучетата са различните форми на дерматит . Независимо дали става въпрос за диария, атопичен дерматит, гореща точка или назален дерматит, голям брой кучета са засегнати от алергични кожни реакции към ухапвания от бълхи и други фактори. Някои породи са по-предразположени към кожни заболявания поради чувствителност, наследена от поколение на поколение.

Кожни заболявания при кучетата на немската овчарка

Най-често срещаното кожно заболяване при немската овчарка е пиротравматичният дерматит или гореща точка. Това се разпознава по мокри червени петна по повърхността на кожата на кучето, през козината. Тежестта на това състояние се определя от наличието или отсъствието на бактериална инфекция след контакт със слюнката на кучето. Тези зони се превръщат с течение на времето, ако са ухапани и линчувани от кучета, в рани, които могат да бъдат заразени със стафилококи. Мокрият дерматит може да се появи особено през горещия сезон, когато кучето има повече вани, а мократа козина позволява на бактериите да проникнат през кожата, причинявайки горещи точки. Когато ветеринарният лекар установи, че раната се е превърнала в бактериална инфекция, кучето ще се нуждае от антибиотично лечение. Лезиите, причинени от пиротравматичен дерматит, могат да засегнат само външната част на кожата, но в някои по-тежки случаи могат да се разширят до под кожата. Внимание към признаци на заболяване като интензивно драскане, зони с рядка или несъществуваща коса в козината на кучето и към мокри и евентуално заразени участъци от кожата.

Кожни заболявания на немската овчарка

Кожни заболявания при кучета amstaff

Кучетата от породата американски стафордширски териер са предразположени към определени видове дерматити, особено в ранните години от живота.

кожни заболявания amstaff

Алергичен дерматит

Много кучета имат алергичен дерматит, причинен от фактори на околната среда, особено през пролетта (цветен прашец, прах, трева) или от растения, които могат да раздразнят кожата на кучето (напр. Бръшлян) и други вещества, в които кучетата могат да влизат. в контакт на нивото на земята. Кучетата от породата Амстаф ще развият този вид алергична реакция само в първите години от живота, докато не развият резистентност. Това кожно заболяване не е опасно за кучето и може да премине периода, когато се проявява без лекарствено лечение. В случай на алергии обикновено се препоръчват антибиотици и кортизони, но често е за предпочитане да се избягват тези лечения, ако здравето на кучето не се влоши.

Râia demodecică

Вирусът demodex canis е външен паразит, който може да причини определени състояния в кожата на кучето amstaff. За разлика от бълхите, които правят възрастта си на повърхността на кожата на кучето, вирусът на демодекса може да навлезе в дермата и дори да достигне до вътрешни органи, като черен дроб, бъбрек или далак. Вирусът се храни със себум и други частици във фоликулите, а мъжките умират след няколко дни, докато жените могат да попаднат под кожата на кучето. Демодекалната треска може да се предава от майката на пилетата при раждането и като цяло засяга кучета на възраст между 3 месеца и 1 година. Раздразнението на кожата на кучето се появява, когато е заразено с няколко акари и когато чрез размножаване и движение те предизвикват заболявания от типа фоликулит, които възпалят тъканта. Когато кожата е постоянно раздразнена, съществува риск от инфекция с бактерии и стафилококи, а токсините, предавани от вируси, могат сериозно да увредят органите и да доведат до заболявания, подобни на хепатит. Лечението на това заболяване е дълготрайно и трябва да има за цел както унищожаване на паразита, така и заздравяване на раните по кожата и укрепване на имунитета. Вирусът на демодекс се открива при няколко здрави кучета, но може да влоши здравето на куче, когато то страда от нисък имунитет, стрес или се храни неправилно. Твърде често ваните, които разрушават pH на кожата или неправилни шампоани, са друга причина за тези акари. Подробните анализи се извършват в кабинета на ветеринарния лекар и той също диагностицира и препоръчва лечение.

Кожни заболявания при кучета ротвайлер

Нито ротвайлерите са заобиколени от кожни заболявания. Най-честите са алергичните реакции към шампоани или храни, заболявания, причинени от бактерии или гъбички. Най-разпространената бактерия, която отключва болестите на кучето в кожата, е Staphylococcus intermetius. Тази бактерия обикновено причинява състояния, подобни на дерматит, чрез горещи точки или себореен дерматит (пърхот). Гъбичните заболявания лесно се разпознават по червени зони с мазен вид или ако усещате неприятни миризми по кожата на кучето. Много заболявания на зъбите изглеждат по-видими в по-чувствителните области като лапите, а в други области на тялото можете да забележите липсата на коса. Всички признаци, които показват възможно кожно заболяване, трябва да се лекуват сериозно и да се преценяват от ветеринарния лекар.

кожни заболявания ротвайлер

Преносими ли са кожните заболявания при кучета при хората?

Много от кожните заболявания на кучето са причинени от стафилококова инфекция, но тя не може да се предаде на хората. Животните и хората носят два различни вида стафилококи и не могат да се предават от един на друг. Има някои изключителни ситуации, при които хората могат да се заразят с вируса на кучето, в случай на хора с компрометиран имунитет. Що се отнася до смеха, фактът, че може да се предава от куче на човек, е мит. Човешките рани са заразни от човек към човек, но паразитите, които причиняват кучешки рани, не оцеляват върху човешката кожа и не предизвикват алергични реакции. Хората, които страдат от определени сериозни заболявания, тези, които имат много нисък имунитет или бременни жени, са по-податливи на възможни инфекции със заболявания, предавани от кучето, но през повечето време вирусите, бактериите и паразитите, които засягат кожата на кучето, не засягат. хора.

Снимки на кожни заболявания при кучета

снимки на кожни заболявания на кучетата
болест на кожата на кучето
картина на кожни заболявания на кучетата

Естествени лечения за кожни заболявания при кучета

За случаите, когато вашето куче има раздразнена кожа и сърбежът я отстранява от умовете им, можете да успокоите кожата им с няколко натурални средства или за дългосрочна грижа.Витаминните и минерални добавки също ще помогнат за поддържане здравето на кожата и липса на неприятни изненади.

растения

Растения като лавандула, розмарин и лайка имат антибактериални ефекти и успокояват раздразнената кожа на кучето. Те могат да се използват със спрей контейнер, с който пръскате инфузията на растения върху козината на кучето. Преустановете приложението, ако забележите области, които стават по-раздразнени или ако животното не харесва миризмата или усещането на спрея.

масла

Маслото от витамин Е помага за поддържане на здрава кожа както при хора, така и при животни.Ако кучето е било измито твърде често с грешен шампоан и кожата му страда от дисбаланс на pH, маслото от витамин Е дълбоко ще хидратира кожата му и ще я излекува. Маслото се прилага чрез масаж с козината на кучето към кожата в цялата засегната зона. Най-голямото предимство на това средство е, че то може да се оближе от кучето без никакви токсични ефекти.

Кокосовото масло може да се използва както за суха кожа, така и за раздразнени кожни участъци.Добре познатите свойства на кокосовото масло ще помогнат на кучето да се отърве от сърбежа и ще регенерират раздразнената кожа от интензивно надраскване. Кокосовото масло може да се прилага на кучето орално за укрепване на имунната система. Приложено върху кожата, маслото ще има ефект и срещу бълхи, но не забравяйте да изберете превъзходно кокосово масло, тъй като евтините съдържат твърде малко полезни вещества за кожата.

храна 

Сред най-често срещаните лекарства за кожни заболявания на кучето са овесените ядки.Овесените люспи трябва да се смилат много тънко с прах, докато достигнат прахообразна текстура и да се накисват във вода (във вана или друга кучешка баня). Козината и козината на кучето трябва да се накисват в овес за 15 минути и тогава кучето ще се изясни. Овесената каша успокоява раздразнената кожа и ще накара кучето да се чувства по-комфортно, докато не се отърве от някакви проблеми.

Ако забележите някакви промени в поведението на кучето, като интензивни драскотини, но и подозрителни следи по кожата на кучето и области с липсваща коса, най-добре е да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, за да разберете дали той има заболяване на кожата и какво е това неговите причини. Лечението може да бъде краткосрочно или дългосрочно, в зависимост от тежестта на проблема. Помогнете на вашия домашен любимец да се наслаждава на живота със семейството си и да преодолее трудните моменти, причинени от алергии или чувствителност към паразити и определени вещества, и бъдете нащрек за всякакви признаци на заболяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *