КОЛКО СУХА ХРАНА ДА ДАВАТЕ НА КУЧЕ НА ДЕН?

суха храна за кучета

Много собственици на кучета се чудят за количеството суха храна за домашни любимци. Необходимо е да се знае тази норма, така че кучето да получава необходимото количество хранителни вещества, но в същото време да не преяжда. Какви са предимствата, каква е дневната му норма и с каква храна е по-добре да се хранят кучето – това ще бъде разгледано в статията.

Нека първо разгледаме неговите предимства:

 1. Балансът на хранителните вещества. Той съдържа всички хранителни вещества, необходими на кучето за поддържане на здравословен начин на живот.
 2. Има различни видове суха храна, подходяща за куче в един или друг период от живота – например с болест, бременност, повишен стрес или ниска степен на активност.
 3. Храненето на домашен любимец не е изгодно само за месо. Обемът на естествените продукти, които осигуряват на домашния любимец необходимото количество енергия, е много по-голям от обема на готовата храна, която има същата енергийна стойност.
 4. Спестете време и удобство. Собственикът на домашния любимец не може да отдели много време и усилия за готвене.

По този начин ползите от сухата храна за кучета са очевидни, но преди да прехвърлите домашния си любимец на тази възможност за хранене, трябва да изясните още няколко важни въпроса.

Някои собственици предпочитат да хранят домашните си любимци само със суха храна. Но някои все още допълват диетата на кучето с натурални продукти. Въпреки това смесеното хранене има своите недостатъци:

 1. Допълвайки сухата храна със зърнени култури, собственикът на кучето излага домашния любимец на риска от затлъстяване, тъй като те съдържат достатъчно количество въглехидрати.
 2. Ако в допълнение към сухата храна собственикът редовно дава кучешко месо, тогава той претоварва тялото на животното с протеин, което се отразява негативно на състоянието на бъбреците. Това може да доведе до бъбречна недостатъчност, нарушена функция на черния дроб или да причини алергии.
 3. Добавянето на риба със суха храна може да доведе до излишък на фосфор, а това често води до уролитиаза. В резултат на това червата и черният дроб страдат, кучето може да намали броя на левкоцитите и да развие анемия.Натрупването на фосфати в костната тъкан провокира развитието на остеопороза.

Освен това смесеното хранене натоварва стомашно-чревния тракт на кучето и това води до гастрит. Не се притеснявайте от факта, че сухата храна може да навреди на тялото на кучето. Качествен продукт се тества многократно, преди да влезе в продажба. Експертите наблюдават безопасността на фуражите чрез провеждане на лабораторни тестове. Въпреки това, тялото на всяко куче е индивидуално и в някои случаи този вид храна може да бъде противопоказан за домашния любимец. Затова на първо място е необходима консултация с ветеринарен лекар.

Норма на храна

Сега се обръщаме към въпроса за количествата – колко пъти на ден да храним куче със суха храна и какъв трябва да бъде обемът на едно хранене? Зависи от породата, размера, възрастта и степента на активност на кучето.

Препоръчително е да изчислите самото количество фураж, като се съсредоточите върху енергийната стойност на един или друг вид. Сухите фуражи са разделени на 4 категории:

 1. Икономична класа (250-300 kcal). Този тип хранене е възможно, ако домашният любимец е допълнително снабден с витамини.
 2. Премиум клас (300-350 Kcal). Той има по-високо съдържание на протеини и витамини.
 3. Супер премиум (360-450 Kcal). Осигурете на кучето всички необходими вещества и не изисква допълнителен прием на витамини.
 4. Холистичен (360-450 Ккал). Тези фуражи са не само балансирана диета, но и храна, приготвена от продукти с най-високо качество.

Енергийната стойност на порцията зависи от възрастта и теглото на животното.Калорийната норма за възрастно куче може да се изчисли въз основа на породата на домашния любимец.

Важно е да се има предвид, че кученцата трябва да се хранят с храната, която е създадена специално за тяхната възраст.

Водна скорост

Куче, което се храни с промишлени фуражи, трябва да получава достатъчно количество течност. При преминаване към суха диета домашните любимци нямат влага. Когато ядете натурални продукти, жаждата не се проявява при кучета, тъй като те съдържат до 80% вода. В суха храна след изпаряване остава около 10-12% влага. Не е необходимо да раздавате вода на порции – просто дайте на животното достъп до чиста вода. Обемът на водата зависи от дневното количество храна, възрастта и размера на кучето, както и от физическата му активност. Средното дневно количество е 50 g вода на 1 kg тегло.

Различни породи – различни фуражи

Производителите произвеждат фуражи за различни породи. За подвижни и енергични кучета от малки породи се произвежда храна, която включва повече витамин В и линолова киселина. Обикновено дневното количество на храната е 40-200 g.

Характеристика на тялото на кучета от големи породи е бавен метаболизъм.Апетитът им обаче не е по-лош от апетита на малките кучета. Затова производителите произвеждат такава храна, която насища добре, но не надвишава нормата на среднодневните калории. 100 г такава храна съдържа и по-голямо количество витамини и минерали, необходими на животното.

Характеристики на храненето в различни периоди

По правило през летния сезон размерът на порцията за кучета от всякакви породи намалява. С настъпването на студеното време обаче е важно да се възстанови предишната диета на кучето.

В някои случаи кучетата се нуждаят от засилено хранене. Например, порцията за служебни кучета и кучета, които участват в състезания, обикновено се увеличава с 20-25%. Същото важи и за храненето на особено активни домашни любимци. Кучетата трябва да увеличат приема на калории по време на бременност или заболяване.

За да обобщим

Дали да храним кучето със суха храна е въпрос на предпочитанията на кучето и желанието на собственика му. Ползите от този вид хранене говорят сами за себе си. Обемите на обслужване се определят индивидуално и зависят от редица фактори: възраст, размер, характеристики на тялото на домашния любимец. Движещите се и отглеждащи кучета изискват по-висококалорична диета. Но не коригирайте дозировката сами, препоръчително е да се съсредоточите върху препоръките, посочени на опаковката със захранването.Важно е също да се помни, че въпреки удобството при употреба и баланса на сухата храна, може да е противопоказан за някои кучета по здравословни причини.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *