Водата и кучето ви !

zwn6j2

Всеки знае, че в по-голямата си част всички живи организми са съставени от вода. Ето защо водата е незаменим елемент в диетата не само на хората, но и на кучетата. Без храна кучето може да се разтегне достатъчно дълго време, но без питейна вода, не повече от 2-3 дни.

Въпросът, абсурден за някои хора, е напълно разумен за други. Някои собственици смятат, че млечните течни продукти, бульон, супа – това е напитка за кучето. Не! Всичко това е храна, а само водата е напитка. Млякото никога няма да замени чистата питейна вода.

Кога да пие

Някои собственици ограничават домашния си любимец до вода по различни причини. Например, те премахват вода през нощта, ако кучето (особено малко кученце) понякога пикае у дома. Този подход е коренно погрешен! Кучето винаги трябва да има достъп до чиста, прясна вода. И това не е толкова въпрос на комфорт на животните, колкото на здравословното му състояние. В никакъв случай не ограничавайте кучето си във вода, освен ако няма медицински основания, обосновани от ветеринарния лекар.

Колко вода трябва да пие кучето

В някои източници се наблюдават тези цифри: 50 ml вода на 1 kg тегло на кучето. Много собственици, ръководени от тази „норма“, задават въпроси: защо кучето пие малко или защо пие много. Всъщност такова правило не съществува. Колко вода трябва да пие куче зависи от много фактори: тегло, размер, възраст, физиологични характеристики, здравословно състояние, качество на храната и много други. Ако кучето е здраво, правилният отговор на въпроса колко трябва да пие е колко всъщност пие.

От коя купа да пие домашния  любимец

Първо, обърнете внимание на размера, спрямо размера на вашето куче. Нека размерът на чиниите ще бъде малко по-голям, отколкото е необходимо.
Избягвайте евтината пластмаса, тя може да отделя вредни вещества. Като цяло няма разлика в материалите, от които е направена купата. Ако е метал, желателно е той да е с хромирано или емайлово покритие.

Каква вода може да пие кучето?

Идеалният вариант е течаща вода, която, ако се остави в купата за дълго време, трябва периодично да се актуализира.Важно е да миете купата с вода всеки ден, дори и да изглежда чиста.

Нормалната вода от чешмата е доста подходяща, ако не е с абсолютно ужасно качество, не е лошо, ако водата е филтрирана.

Ако водата от водопроводната система е толкова ужасна, че самият вие не рискувате да приготвите храна върху нея, по-добре е кучето да не го дава или първо да го вари. Говорим за най-лошото качество, тъй като сега много хора не готвят на чешмяна вода, дори и да е приемливо. В други случаи кипене на вода за кучето не е необходимо.

Ако във водата от чешмата има много хлор, оставете го да се утаи преди да дадете на кучето да пие.

Някой полива кучетата си с минерална вода. Този подход е оправдан само ако няма нищо друго под ръка и кучето е жадно. Няма други причини да давате на домашния любимец минерална вода, а газирана вода не е приемлива за кучето.Ако например на пътя се случи, че няма нищо друго освен газирана минерална вода, разклатете и отворете бутилката, така че да излезе максималното количество газ.

Каква вода не трябва да се дава на куче

Чрез обезболяване с човек не можете да дадете на куче, замърсено с вредни вещества, имащи примеси, вода. Не давайте на кучето си техническа вода, дори след почистване.
Степента на минерализация на водата е приемлива за кучета, ако тя не е повече от 5 хиляди твърди частици на 1 милион частици вода. Малко вероятно е да можете да извършите независими измервания на тези показатели, така че е по-добре изобщо да не рискувате и да изключвате такава вода от диетата на кучето.


Кучетата са склонни да си позволят радостта от пиенето на вода от тоалетната.
По очевидни причини не трябва да пускате кучето до тоалетната.Не позволявайте на вашия домашен любимец да пие от локви и застояли водни тела – това е огнище на бактерии и много вредни вещества и утайки.

В студения сезон трябва да се обърне специално внимание на водата на куче, живеещо на улицата. Поне три пъти на ден проверявайте купата за замръзване на водата. За да не замръзва по-дълго, можете да добавите няколко капки растително масло към водата. И не забравяйте, че снегът не е пълен заместител на питейна вода за куче!

Как да дадем вода  на пътя

Отговорът е очевиден – трябва да имате достатъчно чиста питейна вода при себе си.Страхотно, ако имате възможност да донесете със себе си купа за домашни любимци. Ако това не е възможно или не искате да вдигате допълнително тегло, за кучета има специални купички за пиене.Обикновено те са изработени от пластмаса, което осигурява евтина цена и леко тегло. Тези поилки лесно се купуват във всеки магазин за домашни любимци. За да поливате куче на пътя, бутилка също е по-добра, по-добре с дозатор, така че по-голямата част от водата да не остане на земята.

www.dogsupplement.bg 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *