Грижа за старото куче

Кучето е било с вас много, затова е важно да разберете как можете да се грижите за кучето си и златните му години. Ето няколко съвета, за да се грижите за верния си приятел.

КОЛКО ДОБРЕ ОСТАРЯВА КУЧЕТО ВИ?

Всички кучета са различни и продължителността на живота може да варира в зависимост от породата и много други фактори. Въпреки че знаете на колко години е кучето, би било по-трудно да разберете на колко години е.

Ветеринарният лекар ще провери общото физическо състояние на кучето. Те откриват, че повечето кучета започват да проявяват признаци на стареене на около седем години за малки или средни породи и около пет години за големи и гигантски породи. Признаците могат да включват тъпа и суха козина, скованост на ставите, загуба на енергия, наддаване на тегло, увеличен прием на вода, храносмилателни проблеми или загуба на мускулна маса.

Докато генетиката и околната среда играят важна роля за това колко бързо ще остарее кучето, все още можете да имате огромно влияние върху здравето му. Хранейки имвисококачествена храна , според нуждите на този етап от живота, можете да им помогнете да поддържат оптималното си състояние на тялото.

ПРАВИЛНА ДИЕТА ЗА ЗРЕЛИ И СТАРШИ КУЧЕТА

Всички кучета, независимо от възрастта, се нуждаят от едни и същи основни съставки, но с остаряването им се нуждаят от различни количества от определени съставки, за да поддържат здравето си.

Възрастта на кучето на етап „зрял“ или „старши“ зависи до голяма степен от неговия размер, но като общо правило кучето се счита за „зряло“ след 7-годишна възраст и „старше“ след 9-годишна възраст.

Ето какво да търсите, когато искате да купите храна за по-старото си куче:

  • Висококачествен протеин : Повечето храна за кучета трябва да съдържа протеин.Бъдете сигурни, че идва от животински източник, например пилета, а не от зеленчуков източник. Протеините са критични, защото помагат за изграждането и поддържането на мускулна маса.
  • Мазнини : Изберете храна с най-малко 10% мазнини, Тя поддържа здравето на кожата и косата; а също така осигурява необходимите есенциални мастни киселини. Никога не премахвайте напълно мазнините.
  • Фибри : Изберете марка, която предлага повече от 5% съдържание на фибри, Това помага за поддържане на здрави черва и насърчава кучето да усвоява жизненоважни хранителни вещества, като насърчава храносмилателното здраве.
  • Антиоксиданти : Тези интелигентни молекули защитават имунната система, като свързват свободните радикали, които унищожават клетъчните мембрани и ДНК.

ПРОМЯНА НА АПЕТИТ ПРИ ПО-ВЪЗРАСТНИ КУЧЕТА

С остаряването много кучета стават все по-малко заинтересовани от храната. Възможно е те да не изгарят същото количество енергия, така че апетитът им естествено да намалее.Има много причини за загуба на апетит, като проблеми с устната или зъбната кухина, така че ако поведението на вашето куче внезапно се промени, най-добре е да видите ветеринарен лекар, който да го провери.

Ключът към доброто хранене на вашето по-голямо куче е да намерите хранителна храна, която вашето куче се радва. Потърсете храна, която ви помага да сведете до минимум стреса върху ставите си и да се грижите за зъбите и храносмилането си.

ГРАФИКЪТ НА ХРАНЕНЕ НА ПО-ВЪЗРАСТНИ КУЧЕТА

Тъй като по-възрастните кучета обикновено ядат по-малко от по-младите си кучешки приятели, може да е полезно да разделите храната на две или три хранения. Опитайте програма за хранене сутрин и вечер или традиционна със закуска, обяд и вечеря.

Хранейки се само в определени моменти, храната не е толкова завладяваща, плюс това е вероятно да бъде по-свежа и по-апетитна. Графикът за хранене също има полза от увеличаване на метаболизма, което ще помогне на кучето да поддържа идеалното си тегло.Докато възрастта може да каже, че кучето е готово за пенсиониране, тялото му не трябва да бъде.

В EUKANUBA направихме дълготрайни наблюдения с кучета,  показващи, че изключителното хранене, което осигуряваме, заедно с правилната грижа, може да помогне на кучетата да живеят по-дълго от типичния живот на породата *. Хранейки се с диета, специално формулирана за жизнения етап на вашето куче, ще му помогнете да се почувства отново млад.

В крайна сметка той все още има за какво да живее.

* Изключителното дълголетие на лабрадорите (15,6 години) се определя като продължителност на живота с над + 30% по-голяма от типичния живот от 12 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *