Хората, които хранят бездомните кучета, могат да бъдат глобени до 5000 леи

Хората, които хранят кучетата без господар, могат да бъдат глобени до 5000 леи, съгласно разпоредба, която ще бъде въведена в проекта за изменение на решението от 2009 г. относно контрола върху развъждането на кучета в Столицата, заяви координаторът на проекта ASPA Разван Банческу.

Решението за въвеждане на санкционна мярка е взето след коментарите и предложенията, направени от гражданите към проекта за изменение на Решение № CGMB. 243/2009 относно контрола върху отглеждането на кучета в Община Букурещ , докато той беше на обществено обсъждане, заяви в неделя координаторът на проекта на Органа за надзор и защита на животните (ASPA) Разван Банцеску.

„Нямаме намерение да глобяваме дете, което хвърля бисквита на куче на улицата. Ние се стремим да намалим броя на агресиите на кучето, без собственикът да е насочен към гражданите“, каза Разван Банческу.

Той даде за пример зоната на пътя на Таберей, разположена между числата 30 и 38, където от 112 петиции, адресирани до общината, 80 имаха за цел да нападнат гражданите на глутници с кучета без господар, като в същото време претендираше и за хранене на животни в зоната за паркиране или пред блоковете. от местните жители.

Храненето пред блока организира кучетата в глутници

Според координатора на проекта ASPA предложението за изменение на тези, които хранят кучетата без господар, се основава на резултатите от няколко проучвания, направени в това отношение.

Едно от проучванията, проведено от Висшия институт по здравеопазване в Италия, показва, че агресивността на кучетата се увеличава поради организирането на животни в глутници, което се случва, преди всичко, когато те се хранят на групи.

„Единственият параметър, който успешно се контролира, е доставката на храна. Властите трябва правилно да решат проблема с боклука, установяването на депа за боклук и храни, недостъпни за кучета (чрез фехтовка, използване на недостъпни контейнери за кучета и т.н.) и по-специално обучение. с цел да не се изоставят хранителните отпадъци наулицата и за да не се хранят свободно кучетата от общността. Постоянното хранене на кучетата от общността води както до повишено възпроизводство, така и до създаване на опаковките „, според споменатото проучване.

Две други проучвания, проведени от служителите на кметството, показаха, че редовното хранене на кучета в определени райони води до организиране на животни в глутници.

Според Разван Банческу, ако проектът бъде одобрен от Генералния съвет на Община Букурещ, глобите ще бъдат дадени с помощта на местната полиция и ще започнат от районите, които общината вече има в така наречената „карта на конфликта“.

„Вече знаем местата с такива проблеми. Нашата цел е да започнем с тези райони, а не да търсим хора на улицата, които хвърлят парче хляб на животно“, каза Банческу.

По отношение на размера на глобата Разван Банческу обясни, че иска тя да бъде максимална, но съветниците ще бъдат тези, които ще определят чрез гласуване нейната стойност.

Проекторешението на Генералния съвет на Община Букурещ за изменение на HCGMB №. 243/2009 относно контрола върху отглеждането на кучета в Община Букурещ беше на обществено обсъждане до 30 април и предстои да бъде представено на одобрението на общинските съветници на бъдещо заседание.Какви задължения ще имат собствениците на кучета Сред предложените промени са задължението на собствениците на кучета на възраст над шест месеца в столицата да ги стерилизират в рамките на една година от датата на влизане в сила на решението. Изключение от тази разпоредба ще бъдат утилитарните и ловните кучета, които са регистрирани в Столичния хинологичен съюз в Букурещ, но и служебните кучета на Министерството на националната отбрана и Министерството на вътрешните работи, както и кучета, чието здравословно състояние не е съвместимо с процедурата. стерилизация, това ще бъде потвърдено от подписа и парафразата на ветеринарния лекар. Проектът също така установява, че физическите и юридическите лица, както и неправителствените организации, които имат кучета на възраст над четири месеца в Букурещ, са длъжни да ги регистрират в Органа за наблюдение и защита на животните в рамките на столичното кметство в рамките на шест месеца. от датата на влизане в сила на решението, чрез микрочипиране и попълване на формуляр. Изключение ще правят и утилитарните и ловните кучета, които са регистрирани в Столичния хинологичен съюз в Букурещ, и служебните кучета на Министерството на националната отбрана и Министерството на вътрешните работи. Проектът под формата, в която беше подложен на обществен дебат, обаче не установи прилагането на санкции за тези, които нарушават тези разпоредби, или каквато и да е форма на контрол по отношение на тяхното спазване. От друга страна, юридическите лица, институции и НПО, които улавят, приютяват, транспортират, стерилизират, идентифицират и осиновяват кучета без собственика на Капитала, ще имат задължението да комуникират ежегодно на представителите на ASPA цялата информация, свързана с тази дейност, в противен случай да бъде санкциониран с глоба от 2000 леи. Също така икономическите агенти, които искат услуги до представителите на общината, ще платят 70 леи за улавяне и стерилизация на куче, 20 леи за идентифицирането и регистрацията му в базата данни и 10 леи за ваксината срещу бяс.

www.dogsupplement.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *