Как да научите едно куче на командата „към мен“

Екип „до мен“: как да научим кученце или куче да се приближават от един екип и при всякакви условия?

Какви са някои начини за подход към кученце или куче? Най-важното: подходът към собственика трябва да бъде свързан с нещо добро. Необходимо е да се уверите, че кучето не си разменя нищо на света, което призовава собственика дори на дузина котки на хоризонта.

 1. Лакомствата за кучета най-добре помагат при обучението, за да се приближат към собственика по команда. Древен метод, но изключително ефективен. Просто изречете първо името на кучето и веднага командата „за мен“ (например: „Бъч, за мен!“). Когато кучето започне да се движи към вас, кажете няколко пъти с радостен, окуражаващ глас: „На мен, на мен, умен“. За подхода щедро възнаградете кучето с почерпка и енергично похвалите: „Добре е за мен“ – не забравяйте едновременно да домашно куче. Кучето ще оцени подобна среща и с течение на времето ще я контролирате в абсолютно всяка ситуация.
 2. Похвали и гали . Както се вижда от примера по-горе, всичко се използва в комплекс: похвала, сладко и гладене. Изобщо няма да ви почерпят, въпреки че понякога е много полезно да дадете нещо вкусно за подхода на вашия екип.
 3. Любима играчка . Ако кучето има любима играчка или пръчка, тогава е време да го използвате. По време на разходка или по време на тренировка привлечете вниманието на кучето (назовете прякор, можете да ръкопляскате с ръце) и след това да се погрижите с играчка или пръчка. Кучето бързо ще разбере вашия намек и с радост ще тича към вас, очаквайки забавна игра. Когато тя ще тича, кажете няколко пъти: „На мен, на мен“. За подхода тя ще бъде възнаградена с кратка игра със собственика. Въпреки че можете да играете малко по-дълго – само ще стане по-добре.
 4. Дълга каишка . Когато кучето не слуша командата, тогава временно трябва да прикрепите дълъг каиш към яката му. Закачете каишката и я пуснете на разходка из квартала. С течение на времето се обадете на кучето и ако тя не ви е послушала, бързо хванете каишката и след това я дръпнете малко към вас. Кучето ще ви обърне внимание и ще види почерпка в ръката ви – когато тича към вас, не забравяйте да кажете няколко пъти „на мен“. При пристигането дайте лакомства, похвали и желязо.
 5. Трикове. Ако по време на разходката кученцето (или кучето) не иска да отиде при вас и не отговаря на команди, тогава просто бягайте от него. Голямото разстояние до собственика ще изплаши кученцето и той ще иска да го съкрати. Когато той ще тича към вас, кажете няколко пъти „към мен“, а също и когато се приближавате. Не забравяйте да хвалите и домашни кучето всеки път, когато се приближите. Както можете да видите, процедурата е много, много подобна, ако не и същата.

Какво никога не трябва да се прави?

 1. Никога не наказвайте кучето си за приближаване към вашия екип. Достатъчно е да накажете кучето само веднъж за това, че се е обърнало към собственика по негова заповед, тъй като кучето може никога да не дойде при него за повикване. Дори и да не сте се обадили на кучето, но тя хукнала към вас след някакво нарушение, не я наказвайте . По-добре е да я хванете за това, което искаха да накажат следващия път. Не ви наказвайте за приближаването! Кучето трябва да се чувства в безопасност до собственика. Това е една от най-фаталните грешкиа развъдчиците на кучета в образованието . Не забравяйте да прочетете връзката за 19 други често срещани грешки, направени от начинаещи.
 2. Никога не казвайте команда повече от веднъж . След произнасяне на командата кучето трябва незабавно да го изпълни. Стремете се към хитрост, благини и похвали, но никога не давайте команда повече от веднъж. В противен случай кучето ще ви изслуша от десетата команда. Когато кучето вече изпълнява командата „за мен“, тогава го хвалете няколко пъти, като повтаряте тази команда – но това не е грешка, тъй като насърчавате кучето за командата, която вече се изпълнява.
 3. Не се обаждайте на кучето, ако смятате, че то не е подходящо . Не се обаждайте на кучето, когато например тя се затича към друго куче без ваше знание и знаете, че тя няма да слуша вашата заповед. По-добре е да се стремите към подход в спокойни условия, да тренирате малко (което ще повлияе положително на подчинението на вас като домакин като цяло), тренирайте издръжливост (също елемент на контрол).Тоест, за да може вашето куче да ви изслуша във всяка друга, дори и в най-стресиращите ситуации, за стабилен и по-бърз резултат е необходимо не само да работите върху един екип „до мен“, но и да се ангажирате с послушанието като цяло .

Както можете да видите, подходът към собственика от един отбор във всяка ситуация е възможен при условие на обучение. Но не е толкова трудно и резултатът си заслужава

Къде да се проведе първият урок и как?

Провеждайте занятия на място, където никой няма да ви притеснява.Екипът „за мен“ трябва да бъде обучен или по време на разходката, или когато целенасочено ще тренирате кучето – заедно с други екипи.

Да научиш животно е просто. Така че:

 1. Какво е името на животното и веднага кажете командата „за мен“. Ще излезе например: „Ботсваййн, ела при мен!“ Вместо псевдоним, можете да привлечете вниманието с всеки друг звук: ръкопляскайте с ръце, хващайте, свиркайте и т.н. Ако кучето не обърне внимание, тогава можете да избягате от него на разстояние.
 2. Когато кучето тича към вас – няколко пъти радостно повтаряйте: „На мен, за мен е добре“, – гласът на собственика трябва да звучи радостно и силно.
 3. Когато кучето най-накрая ще бъде близо до вас – дайте ми екстри, харесайте я и кажете с привързан глас: „На мен, на мен, умно момиче“.

Няма да е необходимо да повтаряте прякора на кучето всеки път. С течение на времето спрете да повтаряте прякора и кучето ще отговори също толкова добре само на две думи: на мен.

При играчката последователността на действията е подобна на описаната по-горе. Просто привлечете вниманието на звяра, след това заповядайте „на мен“ и примамвайте играчка. Не забравяйте да играете по пътя, като не забравяйте да кажете „на мен“ няколко пъти. Ако домашният любимец не желае да играе, тогава зависи само от артистичността на собственика дали той ще го играе.

Важно е да запомните.

След ходене решавате да се приберете вкъщи. Обадете се на кучето по команда, но не прикрепете каишката веднага към яката , в противен случай кучето може да си спомни това и няма да дойде следващия път. По-добре да й се обадиш, след това да поиграеш малко и да закачиш каишката. След като прикрепите каишката, можете да играете малко повече, така че кученцето или кучето да имат положителни асоциации с каишката. След тази процедура можете да се приберете вкъщи. Разбира се, това няма да е необходимо да се прави всеки път, само за първи път. Тогава е по-добре просто да похвалите подхода и понякога да почерпите.

Освен това, когато куче или кученце се научат на тази команда, ще бъде полезно от време на време да давате почерпка за подхода или да използвате игри . Тоест няма да е излишно да напомните на кучето какво я очаква, ако реши да се обърне към собственика. Това е всичко.Бъдете сигурни, че домашният любимец определено ще дойде при вас

Не помня точно дали публикувах видеоклипа по-долу по-рано, но начинът, по който кучетата срещат собствениците си, е нежен 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *